Domov > Načrtovanje nosečnosti > Najboljši spolni položaji za zanositev

Najboljši spolni položaji za zanositev

Načrtovanje nosečnosti je lahko za mnoge pare stresno in neprijetno obdobje. Možnost spočetja lahko pogojuje mnogo elementov, na katere ne moreta vplivati. Vendar obstaja nekaj načinov, da izboljšata svoje možnosti spočetja in se v tem času tudi sprostita.

V članku smo zbrali nasvete o najboljšem času in načinu spočetja, vendar se o podrobnostih in dodatnih vprašanjih vseeno pogovorita tudi s svojim zdravnikom ali ginekologom. Priporočljivo je tudi, da se pred načrtovanjem nosečnosti naročita na zdravniški pregled, kjer lahko ugotovita morebitne zdravstvene težave oziroma dobita potrditev, da je tvoje telo pripravljeno na novo življenje.

Plodnost in ovulacija

Najboljši čas za zanositev je v najbolj plodnem času tvojega menstrualnega cikla. Imenujemo ga tudi "okno plodnosti". Najbolj ploden čas za žensko je pet dni pred ovulacijo in na dan ovulacije.

Ovulacija je ime procesa, ki se zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklu. Zaradi hormonskih sprememb se jajčece sprosti iz jajčnika in takrat ga lahko oplodi semenčica. Za zanositev je tako potrebno, da imata spolne odnose v plodnih dnevih.

Da lahko prepoznaš svoje "okno plodnosti", je izjemno pomembno, da poznaš svoj menstrualni cikel. Priporočamo, da vodiš koledar menstruacij ali pa jih vpisuješ v aplikacijo, saj boš tako najboljše vedela, kdaj si plodna. Prvi dan menstrualnega cikla se začne s prvim dnem menstruacije in konča na dan pred naslednjo. Približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo pride do ovulacije. Če je tvoj cikel dolg 28 dni, boš najbolj plodna med 10. in 14. dnem po začetku menstruacije.

Plodnost in ovulacija

Sedaj že bolje veš, kdaj imaš najboljše možnosti za zanositev. A nanjo vpliva mnogo več dejavnikov kot le plodnost. Eden izmed njih je tudi izbira primernega spolnega položaja, ki lahko poveča možnosti za nosečnost. Čeprav spodaj omenjeni spolni položaji pomagajo k hitrejši zanositvi, znanost še ni odkrila zadosti dokazov, ki bi dali prednost enemu ali drugemu. Ne glede na to, kateri položaj bosta izbrala, sta doslednost in redni spolni odnosi ključna dejavnika za povečanje možnosti zanositve.

Najboljši položaji za zanositev

1. MISIJONARSKI POLOŽAJ

Eden izmed anatomsko najbolj ugodnih položajev za zanositev je misijonarski položaj. V teoriji je ta položaj z moškim na vrhu primeren, saj se maternični vrat lažje dotakne semenske tekočine, kar omogoča spermi lažji dostop do sluzi materničnega vratu.

Misijonarski položaj, kjer ženska leži na hrbtu, je tako primeren le za ženske z antevertirano maternico, ki je prevladujoča. Če pa imaš retrovertirano oz. prevrnjeno maternico, so tvoje možnosti za zanositev v misijonarskem položaju slabše.

2. NOGE NA RAMENIH

Misijonarski položaj lahko hitro postane dolgočasen, zato ga lahko popestrita s športnimi podvigi. V ležečem položaju z moškim na vrhu poskusi oviti svoje noge okoli njegovega vratu tako, da jih položiš na njegova ramena. Ta položaj bo omogočil spermi, da se še bolj približa materničnemu vratu, predvsem zahvaljujoč težnosti.

Zabavna popestritev tradicionalnega položaja, ki morda izboljša možnosti nosečnosti.

3. PASJI POLOŽAJ

Veliko parov uživa v pasjem položaju, kjer je ženska na vseh štirih, moški pa prodira od zadaj. Priljubljen je predvsem zaradi globoke penetracije in draženja točke G, morda pa postane tudi vajin priljubljen položaj za zanositev. Zaradi globlje penetracije lahko semenčice lažje in bolj pogosto vstopijo v maternični vrat, kar lahko poveča možnosti za nosečnost.

4. OBRNJENA KRAVARICA

Obrnjena kravarica je še en položaj, kjer je možnost zanositve večja zaradi globlje penetracije. Položaj, v katerem si na vrhu in obrnjena stran od partnerjevega obraza, ti daje možnost, da sama narekuješ tempo in globino penetracije.

5. OD ZADAJ

Položaj od zadaj je podoben pasjemu položaju, le da tokrat ležiš na trebuhu, partner pa se spusti nad tebe. To mu dovoljuje globoko penetracijo, ki lahko pripomore k hitrejši zanositvi. Položaj je zagotovo zanimiv in vreden poskusa.

6. BOČNE ŠKARJE

Načrtovanje zanositve lahko na spolne odnose v tem obdobju prenese veliko psihičnega pritiska in nelagodja. Bočne škarje so zato odličen položaj, saj je preprost in intimen. Oba s partnerjem ležita na boku, obrnjena drug proti drugemu. Ne le, da je položaj romantičen, a omogoča tudi globoko penetracijo, kar lahko pomaga pri zanositvi.

7. SAMOKOLNICA

Imata v spalnici rada bolj zabavne in avanturistične podvige? Potem je morda položaj samokolnice najprimernejši za vaju, boš pa potrebovala kar nekaj kondicije in prožnosti. Pri položaju se opiraš z rokami ob tla, moški pa z rokami dvigne tvoje noge, jih ovije okoli svojih bokov in penetrira. Lahko ti tudi pomaga tako, da drži tvoje boke. Ta položaj spet omogoča globoko penetracijo in bližino materničnega vratu.

8. TVOJ NAJLJUBŠI POLOŽAJ

Kljub namigom in priporočilom za najboljši položaj pa ostani zvesta sama sebi. Odkrij svoj najljubši položaj in v njem uživajta skupaj s partnerjem. Najbolj pomembno je, da se sprostita in predata užitkom, saj bo le tako partner "opravil svoje delo".

Najboljši položaji za zanositev

Do sedaj smo že odgovorili na dve veliki vprašanji – kdaj je najbolje imeti spolne odnose in kateri položaji morda izboljšajo možnosti zanositve. Vendar pa je plodnost in s tem možnost zanositve odvisna še od nekaterih drugih dejavnikov. Tvoj življenjski slog, kakovost semenčic tvojega partnerja in mnogi drugi elementi še vplivajo na vajine možnosti spočetja. Spodaj smo zbrali nekaj zanimivosti in dejstev o tem, kako lahko s svojimi dejanji še vplivata na možnost spočetja.

Namigi za večjo možnost zanositve

  • Prenehajta s kajenjem in pitjem alkohola ter ohranjajta zdravo telesno težo s zdravim življenjskim slogom.
  • Začni vsakodnevno jemati prehransko dopolnilo s folno kislino, saj izboljša možnost zanositve. Novalac prenatalne kapsule vsebujejo aktivno obliko folne kisline Quatrefolic, ki jo telo v celoti izkoristi. 
  • Če uporabljata lubrikant, ga zamenjajta za spermi prijaznega. Večina lubrikantov lahko škoduje spermi ali jo celo uniči. V prodajalni ali lekarni zato vprašajta, kateri so spermi prijazni, ali pa morda poskusita brez lubrikanta.
  • Ginekologi priporočajo redne nezaščitene spolne odnose 2–3-krat na teden. Čeprav lahko vsakodnevni spolni odnosi izboljšajo možnosti zanositve, so največjo uspešnost zabeležili pri parih, ki so imeli spolni odnos vsak drugi dan. Ne obremenjujta se preveč z urnikom in zares uživajta v intimnih trenutkih. 
  • Si jemala kontracepcijske tablete? Priporočljivo je, da z zanositvijo počakaš dva do tri menstrualne cikle. Priporočamo pa tudi posvet pri izbranem ginekologu.
  • Veliko ljudi zagotavlja, da je 30-minutni počitek po spolnem odnosu pripomogel k zanositvi. Čeprav znanstveniki tega uradno niso potrdili, zagotovo ne škodi, da še nekaj časa ostaneta skupaj v postelji.

Tvoje zdravje in zdravje tvojega partnerja sta najbolj pomembna pri načrtovanju nosečnosti. Poleg uživanja zdrave hrane, rednega gibanja in izogibanja slabim razvadam je tudi pomembno, da v telo vneseš dovolj vitaminov, mineralov in hranil, ki jih potrebuješ sedaj in med nosečnostjo. Vse ključne nutriente v času načrtovanja nosečnosti vsebujejo Novalac prenatalne kapsule.

Viri

https://www.parents.com/getting-pregnant/fertility/best-sex-position-to-conceive/

https://si.clearblue.com/how-to-get-pregnant/what-is-ovulation

https://www.webmd.com/baby/features/7-tips-getting-pregnant-faster#1

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več

Novalac prenatalne kapsule so prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.