Domov > Načrtovanje nosečnosti > Neplodnost: kaj, kdaj in zakaj?

Neplodnost: kaj, kdaj in zakaj?

S težavami, povezanimi s plodnostjo, se dandanes sreča skoraj 15 odstotkov vseh parov, ki načrtujejo naraščaj. Kljub temu pa nad področjem neplodnosti še vedno bdi nepotrebna stigma, ki na že tako stresno situacijo polaga dodaten element psihološkega bremena.

Kdaj govorimo o neplodnosti?

Klinično je neplodnost opredeljena kot nezmožnost uspešne zanositve para po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. Kadar je ženska v paru starejša od 35 let, se časovni okvir za klasifikacijo neplodnosti zmanjša iz dvanajstih na šest mesecev. 

Spopasti se z diagnozo neplodnosti pomeni za par ogromen psihološki stres in je tako preizkušnja za posameznika, kot tudi za moč zveze med parom, saj se v tistem trenutku lahko zazdi, da so se nam vseživljenjske sanje, vizija in načrti o stvarjenju lastne družine enostavno porušili pred očmi. 

Vse pa ni tako mračno, kot se zdi, saj s poznavanjem vzrokov, dejavnikov tveganja in možnih intervencij oziroma rešitev ter predvsem z odprto, spodbudno komunikacijo brez obsojanja znotraj partnerskega odnosa ter tudi med parom in stroko lahko neplodnost dandanes v večji meri razrešimo in njeno breme zmanjšamo.

Razlogi za težave, ki zanositev otežujejo oziroma popolnoma onemogočajo, so številni in raznoliki ter odsev značilnosti bodisi enega ali obeh partnerjev.

Najpogostejši vzroki za neplodnost pri ženskah

 • Motnje ovulacije, ki vplivajo na sproščanje jajčec iz jajčnikov. Sem spadajo številne hormonske motnje, kot so sindrom policističnih jajčnikov, prekomerno izločanje hormona prolaktina (hiperprolaktinemija), prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroza) ali zmanjšano delovanje ščitnice (hipotiroza).
 • Nenormalnosti maternice, ki vključujejo nepravilnosti materničnega vratu, polipe v maternici ali abnormalno obliko maternice.
 • Endometrioza, ki se pojavi, ko tkivo sluznice maternice (endometrija) raste zunaj maternice in tako vpliva na delovanje jajčnikov, maternice in jajcevodov.
 • Poškodba ali zamašitev jajcevodne cevi, ki jo pogosto povzroči vnetje jajcevodne cevi (salpingitis). Vnetje je lahko posledica vnetne bolezni medenice, ki jo običajno povzročijo spolno prenosljive okužbe, endometrioza ali brazgotinasto tkivo (adhezije).
 • Zgodnja menopavza (primarna jajčna insuficienca) je redek pojav, ki nastopi, kadar jajčniki prenehajo delovati in se menstruacija izjemoma konča že pred štiridesetim letom starosti. 

V moderni družbi se, kljub enakosti med spoloma, breme težav, povezanih z neplodnostjo, še vedno v večji meri pripisuje ženskam, ki zato nosijo znatno večje psihološko breme. Novejše raziskave pa razkrivajo, da imajo moški enako, če ne še večjo možnost pojava zapletov, ki lahko vodijo v pojav neplodnosti. Prav iz tega razloga je izredno pomembno, da pri odkritju in zdravljenju neplodnosti aktivno sodelujeta oba, moški in ženska.

Najpogostejši vzroki za neplodnost pri moških

 • Nenormalna proizvodnja ali funkcija sperme zaradi nepopolno spuščenih testisov, genetskih napak, zdravstvenih težav (diabetes) ali okužb (klamidija, gonoreja, mumps ali HIV).
 • Povečane vene na modih (varikokela), ki lahko vplivajo na kakovost sperme.
 • Težave z dostavo sperme, ki lahko nastanejo zaradi težav pri spolnem odnosu (npr. prezgodnja ejakulacija), zaradi strukturnih težav (npr. blokade v testisu) ali zaradi mehanskih poškodb reproduktivnih organov (poškodbe med športno aktivnostjo, padci, nesreče).
 • Prekomerna izpostavljenost moških škodljivim dejavnikom okolja, kot so različni pesticidi in druge kemikalije ter sevanje.
 • Pogosta izpostavljenost intenzivni toploti, kot so dolgotrajno savnanje, dolgotrajne vroče masažne kopeli, prhanje s prevročo vodo in pretesno spodnje perilo.

Dodatno velja omeniti, da ne glede na spol pojav rakavih bolezni zahteva agresivne metode zdravljenja, kot sta kemoterapija in radioterapija, ki imata možnost v veliki meri ohromiti posameznikovo sposobnost reprodukcije. Pred uvedbo oziroma čimprej po uvedbi zdravljenja se je, še posebej, če gre za posameznike v rodnem obdobju, treba posvetovati z ustreznimi strokovnjaki (onkolog, ginekolog) in preceniti možne vplive in izide terapije na plodnost ter raziskati alternativne metode ohranjanja plodnosti (zamrzovanje zarodkov, jajčec ali tkiva jajčnikov).

Poleg genskih nepravilnosti, ki so odgovorne za približno polovico vseh težav, povezanih z neplodnostjo, pa strokovnjaki ocenjujejo, da je druga polovica možnih zapletov odvisna tudi od odločitev vsakega izmed nas in je pogosto odraz posameznikovega življenjskega sloga.

Kaj torej lahko sami naredimo, da svojo plodnost ohranimo ali celo izboljšamo? Kliknite in preberite!

 

Viri:

 1. Tamrakar SR, Bastakoti R. Determinants of Infertility in Couples. J Nepal Health Res Counc. 2019 Apr 28;17(1):85-89. 
 2. Gnoth C, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Friol K, Tigges J, Freundl G. Definition and prevalence of subfertility and infertility. Hum Reprod. 2005 May;20(5):1144-7.
 3. Zorrilla M, Yatsenko AN. The Genetics of Infertility: Current Status of the Field. Curr Genet Med Rep. 2013 Dec 1;1(4):10.1007/s40142-013-0027-1.
 4. Liu K, Case A; REPRODUCTIVE ENDOCRINOLOGY AND INFERTILITY COMMITTEE. Advanced reproductive age and fertility. J Obstet Gynaecol Can. 2011 Nov;33(11):1165-1175.
 5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317 (Dostopano dne 26. 1. 2021)
 6. Sharma R, Biedenharn KR, Fedor JM, Agarwal A. Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility. Reprod Biol Endocrinol. 2013 Jul 16;11:66.
 7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308 (Dostopano dne 26. 1. 2021)

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več

Novalac prenatalne kapsule so prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.