Domov > Načrtovanje nosečnosti > Vitamini in minerali pred nosečnostjo in med njo

Vitamini in minerali pred nosečnostjo in med njo

Uravnotežena in raznolika prehrana mora zdravi ženski zagotoviti vsa potrebna makro- in mikrohranila. Žal sodobni način življenja zelo pogosto onemogoča pravilno prehrano, zato danes v svetovnem merilu govorimo o pomanjkanju nekaterih hranilnih snovi, večinoma železa, vitamina D, omega-3 maščobnih kislin in cinka. Ženske, ki načrtujejo nosečnost, in nosečnice so vedno vključene v ogrožene skupine za pojav pomanjkanja mikrohranil, zato je zelo priporočljivo dopolnjevanje oz. jemanje prehranskih dopolnil.

Dopolnila – da ali ne?

Med pripravo na nosečnost poleg pravilne in uravnotežene prehrane, ki vključuje vse skupine živil, svetujemo dodatno jemanje folatov, v idealnem primeru v obliki metil folata, nato omega-3 maščobnih kislin, če pa priprava na nosečnost poteka med zimskimi meseci, je dobrodošlo tudi dodajanje vitamina D3.

Eden od najpomembnejših vitaminov v obdobju pred spočetjem je folat. Pomanjkanje tega vitamina je vzrok za motnjo v razvoju nevralne cevi pri plodu, zato se otrok rodi z vseživljenjsko anomalijo, imenovano spina bifida (razcep hrbtenice oz. nepopolno zapiranje hrbtenjače). Zaradi tega je dodajanje folatov postalo nekaj povsem običajnega, kar je znatno zmanjšalo pojavnost teh motenj. Vendar pa lahko pomanjkanje tudi številnih drugih hranilnih snovi povzroči nenormalen potek nosečnosti in razvoja ploda. Pomanjkanje železa prizadene skoraj 40 % žensk in je vzrok za anemijo pri 75 % nosečnic, pomanjkanje vitamina D pa je prisotno pri kar 20 do 50 % nosečnic, kar je povezano s preeklampsijo (visok krvni tlak, ki ga spremlja proteinurija) in z nizko kostno gostoto pri otroku. Zaradi tega so že več desetletij na voljo prenatalna prehranska dopolnila, ki zagotavljajo ustrezen vnos vitaminov in mineralov, ki so ključnega pomena za vzdrževanje ustreznega stanja hranil, normalne nosečnosti in pravilnega razvoja ploda.

Naročite Novalac prenatalne kapsule >>

Pomanjkanje ključnih hranil v nosečnosti

Nosečnost je eno najzahtevnejših obdobij za žensko telo, saj se takrat povečajo prehranske potrebe po skoraj vseh mikrohranilih, kar se nadaljuje še v čas dojenja. Poleg tega so dnevne potrebe po nekaterih hranilih med dojenjem celo večje kot med nosečnostjo, na primer potreba po vitaminu A in vitaminu C ter cinku, jodu in selenu.

Ustrezen vnos omega-3 maščobnih kislin je ključnega pomena za zdravje vsakega človeka. Pomanjkanje ali neravnovesje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin je namreč vzrok za številne zdravstvene težave. Omega-3 maščobne kisline imajo protivnetne in imunomodulacijske učinke, ko pa govorimo o nosečnosti, ima dokozaheksaenojska (DHA) maščobna kislina dokazano vlogo pri razvoju otrokovih možganov in vida med nosečnostjo in v prvih dveh letih življenja. Zaradi tega prehranska dopolnila za nosečnice in doječe matere pogosto vsebujejo DHA.

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin, vitamina D, vitamina B12, folatov in železa je povezano z zapleti med nosečnostjo in dokazano je, da ustrezno dodajanje teh hranil znatno zmanjša tveganje prezgodnjega poroda in majhne porodne teže.

Priporočeno je, da prenatalna prehranska dopolnila jemljete pred nosečnostjo, med njo in po njej. To je še posebej pomembno za ženske, ki se ukvarjajo z intenzivnim fizičnim delom (fitnes trenerke, vzgojiteljice, medicinske sestre ...), ženske, ki sledijo posebnim dietam (veganstvo, vegetarijanstvo, LCHF ali keto dieta) in za ženske, ki so zaradi dela ali življenjskega sloga pod velikim psihološkim stresom. Jemanje multivitaminov in mineralov, namenjenih za prenatalno obdobje, zmanjšuje možnost začetka nosečnosti z obstoječimi pomanjkanji in razvoj pomanjkanja med nosečnostjo in dojenjem.

Naročite Novalac prenatalne kapsule >>

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več

Novalac prenatalne kapsule so prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.