Domov > Nosečnost > 19 zanimivih dejstev o nosečnosti

19 zanimivih dejstev o nosečnosti

Nosečnost je neverjetno obdobje, ko gresta mamica in otroček skupaj skozi ogromno sprememb. Veliko jih je pričakovanih, a mnogo več je tistih, ki vedno znova presenetijo. Ker verjamemo, da ne moreš vedeti vsega sama, smo ti pripravili nekaj zanimivosti o tem, kaj se med nosečnostjo dogaja s tvojim telesom in malčkom.

 1. Večje srce
  Med nosečnostjo se bo tvoje srce povečalo v prenesenem in dobesednem pomenu. Volumen krvi se poveča za do 50 odstotkov, srce začne biti hitreje in močneje ter se veča, da lahko podpre novo življenje, ki raste v tebi.
 2. Tiho jokanje
  Dojenčki veliko jokajo, ko pridejo na svet. Ali si vedela, da lahko jokajo tudi že pred tem v tvojem trebuščku? Študije so dokazale, da se to lahko prične že pri 28. tednu nosečnosti in je tihi jok oblika komunikacije otroka z materjo.
 3. Novi čevlji
  Si opazila, da so ti nekateri čevlji premajhni? To je popolnoma normalno. Med nosečnostjo se ti lahko stopala povečajo za kar celo številko iz več razlogov. Večja telesna teža, otečene noge in rahljanje vezi lahko povzročijo, da si boš morala kupiti kakšen par novih, večjih čevljev.
 4. Laktacija pred rojstvom
  Bodoče mamice lahko mleko proizvajate že mesece pred predvidenim rojstvom, saj se telo že pripravlja na sprejem novega družinskega člana.
 5. Sprememba glasu
  Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko vplivajo tudi na tvoj glas. Zaradi njih lahko zatečejo glasilke, ki spremenijo ton tvojega glasu. Brez skrbi, po porodu oziroma dojenju se bo tvoj glas vrnil. 
 6. Zaznava mamice
  Tvoj otroček je pametnejši, kot si misliš. Do tretjega trimesečja nosečnosti lahko iz maternice že prepozna tvoj glas. Zato se le pogovarjaj z njim ali mu zapoj pesmico.
 7. Večja maternica
  Nobena skrivnost ni, da se bo med nosečnostjo tvoja maternica večala skupaj z otrokom. Vendar je njena rast res osupljiva. Pred zanositvijo je velika kot pomaranča, do tretjega semestra pa je velika kot lubenica. V manj kot šestih mesecih se tako po nekaterih podatkih poveča kar za 500-krat.
 8. Kratkotrajni diabetes
  Nosečnostni diabetes ali sladkorna bolezen nastopi, ko je raven nosečkinega krvnega sladkorja previsoka in trebušna slinavka ne more proizvajati dovolj inzulina. Diabetes večinoma izgine po rojstvu otroka.
 9. Rahljanje vezi
  Med nosečnostjo se iz posteljice in jajčnikov sprošča hormon relaksin, ki rahlja vezi v telesu in sprosti steno maternice. Med pripravami na porod sprošča vezi v medenici ter mehča in širi maternični vrat. Zaradi zrahljanih vezi pa obstaja tudi večja možnost za poškodbe, bolečine ali nestabilnost.
 10. Boljše zaznavanje vonjav
  Nosečnice imajo med prvim trimesečjem neverjetno izostren voh. Ta »nadnaravna moč« je lahko tudi namig, da si noseča, še preden ti to pokaže nosečniški test. Znanstveniki menijo, da je boljši voh posledica evolucije, ki je preprečeval uživanje nevarne ali pokvarjene hrane med nosečnostjo.
 11. Slabši spomin
  Zagotovo si že slišala za »nosečniške možgane«. Po podatkih raziskav naj bi ta izraz temeljil na resnici, saj ima kar do 80 odstotkov nosečk slabši spomin. Vzrok za slabše pomnjenje še ni odkrit, vendar verjamemo, da nanj vplivajo stres, pomanjkanje spanja in izčrpanost.
 12. Okušanje hrane
  Dojenček v tvojem trebuščku je lahko že pravi gurman. Močni okusi ali okus hrane, ki jo velikokrat zaužiješ, lahko potujejo skozi plodovnico, kjer jih otrok okusi in mu po rojstvu ostanejo v spominu.
 13. Čudoviti lasje
  Med nosečnostjo lahko tvoji lasje postanejo bujni in zdravi, predvsem pa rastejo hitreje. Dlake bodo močneje rasle tudi na drugih predelih telesa, na primer na trebuhu, obrazu in hrbtu.
 14. Trebušček postane stranišče
  Pri štirih mesecih lahko tvoj dojenček že urinira v tvojem trebuhu. , kasneje pa ga tudi popije in cikel se ponovno začne.
 15. Lastni odtis
  Do 20. tedna nosečnosti bo otroček že imel razvite svoje edinstvene prstne odtise.
 16. Razvoj jajčec
  V maternici bo tvoja dojenčica razvila že vsa jajčeca, ki jih bo kadarkoli imela. Če imaš fantka, pa bo semenčice razvil šele v puberteti.
 17. Dojenčkovi zobki
  Le okoli 1 izmed 2000 dojenčkov se rodi z zobmi. Večinoma takoj po porodu.
 18. Kolcanje
  Ali čutiš nežno tapkanje v trebuhu ali čudne pritiske? Tvojemu dojenčku se verjetno le kolca v trebuščku.
 19. Smrčanje
  Ta zanimivost bo verjetno najmanj všeč vašemu partnerju, saj boste morda med nosečnostjo več smrčale. Razlog za to je nabrekanje membrane v nosu, ki ga povzroči nosečnost. 

19 zanimivih dejstev o nosečnosti

Zbrali smo le nekaj zanimivosti, za katere verjamemo, da ti bodo še kako prav prišle. O nosečnosti in razvoju otroka je še veliko neznanega, zato se vsekakor o pričakovanjih pogovori tudi s svojo ginekologinjo ali ginekologom.

Čeprav je nosečnost čarobno obdobje, polno neznank, pa so potrebe mame in otroka dobro poznane. Tako v nosečnosti kot po njej je dobro, da vama zagotavljaš primerno dozo vitaminov, mineralov in hranil, ki jih nujno potrebujeta za zdrav razvoj in zdravje. Vse, kar potrebujeta v ustrezni količini, vsebujejo Novalac prenatalne kapsule.

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več