Domov > Nosečnost > Fantek ali punčka? Ugotovi s pomočjo modrosti naših babic

Fantek ali punčka? Ugotovi s pomočjo modrosti naših babic

Čestitke! K nam te je verjetno prinesla vesela novica, da boš kmalu postala mamica. Čaka te eno izmed najlepših obdobij tvojega življenja in kaj kmalu te bodo vsi začeli spraševati: kaj pa pričakuješ?

Prednosti poznavanja spolaPopolnoma razumljivo je, če želiš, da spol tvojega otroka ostane skrivnost do rojstva. Kakorkoli se odločiš, je pravilno, vendar pa obstaja nekaj prednosti, da spol otroka izveš že med nosečnostjo.

Prednosti poznavanja spola

 • Iskanje in izbira pravega imena za dojenčka je lažje, če že vnaprej poznaš spol otroka. Hkrati pa imaš tudi več časa.
 • Poznavanje spola ti lahko olajša nakupovanje potrebnih stvari in opremljanje otroške sobice, če jih seveda želiš barvno prilagoditi.
 • Radovednost in z njo povezane zabave razkrivanja spola so lahko odlične za povezovanje z družino in otrokom.

Zagotovo je najbolj varna in prepoznana metoda za odkrivanje spola otroka ultrazvok v drugem trimestru nosečnosti. Če ni vaš lumpek skrčil nog k sebi, boste spol otroka izvedeli okoli 20. tedna nosečnosti, morda celo nekoliko prej.

A čakati 20 tednov na novico je lahko za neučakano mamico popolnoma preveč časa. Če tudi ti sodiš mednje, smo zate zbrali nekaj zabavnih modrosti naših babic, s katerimi so včasih ugibali spol otroka. Čeprav se zbrani nasveti že dolgo prenašajo iz generacije v generacijo, imej v mislih, da niso znanstveno dokazani. Nekaj si jih zagotovo že slišala in morda celo preizkusila. Saj veš, malo zabave v tem čudovitem času zagotovo ne škodi.

15 modrosti babic, ki lahko pomagajo določiti spol dojenčka

 1. Jutranja slabost
  Zagotovo si že slišala za jutranjo slabost, ki se pojavi v prvem trimestru in se na žalost ne dogaja le zjutraj. Če imaš hudo slabost že od začetka nosečnosti, ki se nadaljuje tudi v drugi trimester, lahko pričakuješ punčko.
 2. Položaj trebuščka
  Staro pravilo pravi, da ženska, ki visoko nosi trebušček, pričakuje punčko. Ženska, ki ima trebušček nižje, pa naj bi pričakovala fantka.
 3. Oblika trebuščka
  Nisi prepričana, ali je trebušček visoko ali nizko? Poglej njegovo obliko. Če je videti kot žoga pod majico, lahko nakazuje na dojenčka. Širši, bolj razpotegnjen trebušček pa nakazuje na dojenčico.
 4. Videz kože
  »Punčke ukradejo mamino lepoto,« je izraz, ki je najbolj opazen na tvoji koži. Aknasta in oljnata koža pomeni, da pričakuješ punčko. Čista koža in nosečniški sij pa namigujeta na fantka.
 5. Linea nigra (tudi “linea negra”)
  To je izraz za temnejšo črto, ki se v nosečnosti pojavi na trebuhu in poteka od sramne kosti navpično navzgor. Če se tvoja črta konča pri popku, nosiš punčko. Če se črta nadaljuje do tvojih reber in prsi, pa nosiš fantka.
 6. Čas spočetja
  Veliko vraž povezuje mesece in letne čase s spolom otroka. Zanositev v lihih mesecih pomeni večjo možnost za fantka, v sodih pa punčko.
 7. Preizkus s prstanom
  Pri tem nasvetu potrebuješ prstan, ki ga obesiš na vrvico. Drži vrvico nad svojim trebuščkom tako, da prstan visi pred njim, a se ga ne dotika. Če se prstan kroži, lahko pričakuješ fantka, če pa se premika naprej in nazaj, pa pričakuješ punčko.
 8. Očki
  Se je partner nekoliko zredil, odkar si postala noseča? Potem pričakujeta punčko.
 9. Želja po hrani
  Med nosečnostjo je znano, da imajo bodoče mamice rade nenavadne kombinacije pri hrani. Če hrepeniš po sladki hrani, boš imela dojenčico. Slana in začinjena hrana pa nakazuje na dojenčka.
 10. Nihanje razpoloženja
  Nihanje razpoloženja med nosečnostjo ni presenetljivo zaradi hormonskih sprememb. A večja in daljša nihanja ti lahko povedo, da pričakuješ punčko.
 11. Velikost prsi
  Čeprav se prsi povečajo vsaki nosečnici, je izrazito povečanje lahko namig, da boš dobila fantka.
 12. Srčni utrip
  Zgodbe babic pripovedujejo, da tudi srčni utrip dojenčka lahko izda spol. Utrip nad 140 utripov na minuto namiguje, da boš dobila neučakano punčko, počasnejši utrip pod 140 utripov pa, da boš dobila mirnega fantka.
 13. Poskus s sodo bikarbono
  Ta test, ki ti lahko s kar 80-odstotno natančnostjo nakaže spol otroka, lahko narediš kar doma s sodo bikarbono in svojim urinom. Združi ju v skodelici in opazuj. Če se zmes speni, nosiš fantka, če se ne zgodi nič, pa punčko.
 14. Barva bradavičk
  Prsi gredo med nosečnostjo skozi več sprememb. Poleg povečanja in večje občutljivosti se ti lahko tudi bradavičke temneje obarvajo. Ta sprememba ti pravi, da boš imela fantka.    
 15. Spalni položaj
  Vsaka nosečnica ima svoj priljubljeni spalni položaj, v katerem se kar najbolje počuti. Med naslednjim počitkom se opazuj – če si raje na levem boku, nosiš fantka, če pa si raje na desnem, nosiš punčko.

Zbrali smo le nekaj ljudskih vraž, ki ti lahko pomagajo pri določitvi spola otroka.Zbrali smo le nekaj ljudskih vraž, ki ti lahko pomagajo pri določitvi spola otroka. Poskusiš lahko le enega ali vse in nato primerjaš rezultate. Vsekakor pa ne pozabi, da so to le stari miti, ki niso gotovi. Da boš lahko dobro pripravljena in informirana preživela svojo nosečnost, za potrditev spola obišči svojega ginekologa.

Ne glede na to, katerega spola je otrok, verjamemo, da sta tvoja prva skrb mirna nosečnost in zdrav dojenček. Med nosečnostjo zato ne pozabi na primeren vnos vitaminov, mineralov in hranil, ki jih potrebujeta oba z otrokom. Vse, kar potrebujeta v ustrezni količini, vsebujejo Novalac prenatalne kapsule.

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več