Domov > Nosečnost > Nosečnost v času epidemije koronavirusa

Nosečnost v času epidemije koronavirusa

Ker se prvič srečujemo z epidemijo koronavirusa, je normalno, da nas skrbi, kako se bo izteklo. Še posebej je razumljiva skrb nosečnic, saj nosite odgovornost tudi za svojega še nerojenega otroka. Prav je, da spremljate ukrepe pristojnih institucij  (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) in se jih strogo držite tako kot drugi, saj so navodila za nosečnice popolnoma enaka kot za druge osebe. Kaj pa je v času epidemije koronavirusa za nosečnice drugače?

1. Ogroženost nosečnic in prehod virusa na plod

Po do sedaj znanih omejenih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Bolezen pri nosečnicah običajno poteka z znaki blage gripe ali prehlada, predvsem s kašljem, vročino in kratko sapo.

Ni dokazov, da virus v nosečnosti prehaja na plod, ni podatkov o povečanem tveganju za splav niti ni dokazov o prenosu prek rodil. Ker ni znakov prehoda virusa na plod v maternici, je možnost prirojenih napak ploda zaradi virusa malo verjetna. 

Kljub epidemiji covida-19 naj zdrave nosečnice samovoljno ne izpuščajo pregledov. Če imajo akutno okužbo covid-19, naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih priporočilih. Svetuje se pregled pri ginekologu 14 dni po končani okužbi. 

2. Pregledi pri ginekologu v času epidemije

Med epidemijo koronavirusa so bile ginekološke ambulante prisiljene močno prilagoditi delo s pacientkami. Z namenom, da bi zmanjšali število kontaktov med ljudmi in s tem preprečili širjenje okužb med prebivalci, so omejili obiske na najnujnejše. Do preklica ne bodo opravljali rednih preventivnih ginekoloških pregledov žensk in se s tem izognili polnim čakalnicam ter možnosti prenašanja okužb na nosečnice. Preglede zdravih nosečnic bodo opravljali v zmanjšanem obsegu, kar pomeni, da boste deležne vseh pregledov, ki so nujno potrebni za zdravo rast in razvoj vašega ploda.

V vseh zdravstvenih ustanovah je dodatno poskrbljeno za vašo varnost. Srečale boste bistveno manj ljudi, kot smo jih v zdravstvenih ustanovah vajeni, saj si želimo čim manj stikov in s tem možnosti za prenos okužbe s koronavirusom. Ostanite v stiku s svojim ginekologom, ki vam bo najbolje svetoval, kdaj in kam na pregled, da bo vaša nosečnost potekala nemoteno vse do enega najpomembnejših dni v vašem življenju, poroda.

3. Porod v času epidemije koronavirusa

Ko obiščete ginekologa, se pogovorite o možnostih poroda, ki ostajajo praktično enake kot v času pred epidemijo.

Porodnišnice so sprejele varnostne ukrepe, ki veljajo v času epidemije. Kot velja na splošno, je tudi pri porodu najbolj pomembno, da zmanjšamo možnost okužbe s koronavirusom na najmanjšo možno mero. To pomeni zagotoviti le najnujnejše stike z zdravim zdravstvenim osebjem. Le z upoštevanjem vseh ukrepov boste najhitreje in brez zapletov doma uživali s svojim novorojencem in v krogu svojih najdražjih.

Nosečnice z znaki okužbe koronavirusa in znaki pričetka poroda, predhodno obvestite lokalno porodnišnico o svojem prihodu in stanju. Okužba s koronavirusom ne vpliva na način poroda. 

4. Dojenje

Dojenje ima številne prednosti za zdrav razvoj otroka. Do sedaj še ni dokazanega prehoda virusa prek materinega mleka na otroka in so koristi dojenja v primerjavi s tveganjem za okužbo s koronavirusom bistveno večje. Torej dojenje se v času epidemije s koronavirusom vsekakor svetuje, tudi če je mati okužena.


Mati, ki je okužena, mora upoštevati dodatne zaščitne ukrepe:

  • Umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničk.
  • Nošenje obrazne maske med dojenjem.
  • Črpalke za črpanje mleka naj bodo samo za lastno uporabo.
  • Dosledno čiščenje črpalke po vsaki uporabi.
  • Otroka lahko hrani z načrpanim materinim mlekom druga zdrava oseba.

5. Kaj storiti ob sumu na koronavirus v času nosečnosti

Če nosečnica sumi na akutno okužbo s koronavirusom, naj ukrepa po uradno objavljenih priporočilih tako kot vse druge osebe.

Če se pri vas pojavijo simptomi, kot so vročina, kašelj, občutek pomanjkanja zraka kot pri običajni pljučnici, se obrnite na svojega splošnega zdravnika in se posvetujete o nadaljnjem zdravljenju bolezni. Svetuje se pregled pri ginekologu 14 dni po končani okužbi.

OSTANITE DOMA in poskrbite zase!  

S tem, ko smo doma, nam ostane več časa za pripravo rednih in zdravih obrokov. Če je le možno, naj nekdo drug opravi nakupe hrane za vas, da se izognete izpostavljanju možnosti okužbe v trgovinah, ali pa si hrano naročite po spletu. 

Uživajte folno kislino! Folna kislina zmanjša tveganje, da bi se otrok rodil z okvaro nevralne cevi, ki povezuje hrbtenico in možgane. Najdete jo v zelenjavi, kot so brokoli, špinača, avokado in šparglji, ter prehranskih dopolnilih, ki poleg folne kisline vsebujejo še vse druge ključne hranilne snovi, potrebne za zdravo nosečnost. Novalac prenatalne kapsule v eni sami kapsuli združujejo vse nujno potrebne snovi za zdrav razvoj dojenčka – aktivno folno kislino, visokoabsorptivno železo, ki ne draži želodca, in DHK omega-3 maščobno kislino, ki omogoča ustrezen razvoj možganov in vida pri otroku. Primerne so za ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in doječe mamice. 

Vzemite si čas in si privoščite dolg sprehod v naravi, kjer ni ljudi. Raziščite skrite kotičke narave v svoji bližini, saj vam bodo prav prišli pozneje, za mirne sprehode z vašim malčkom. 

Ostanimo doma in z zdravim življenjskim slogom premagajmo epidemijo!

Vir: Nosečnost in porod v času širjenja okužbe s COVID-19

 

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več

Novalac prenatalne kapsule so prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.