Domov > Nosečnost > Pripravi svoj dom na novega družinskega člana

Pripravi svoj dom na novega družinskega člana

Pripravi svoj dom na novega družinskega članaV zadnjem mesecu nosečnosti je na tvojem seznamu opravil še mnogo stvari, za katere še nisi imela časa. Poleg vseh stranskih simptomov nosečnosti imaš polne roke še z nakupovanjem otroških stvari, pregledi in srečanji z vsemi, za katere naslednjih nekaj tednov žal ne boš imela časa. Vseeno pa je dobro, da si ga nekaj vzameš tudi za prihod novega družinskega člana in svoj dom prilagodiš njegovim potrebam.

Vemo, da sta čiščenje in priprava doma velik zalogaj, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako se lotiti vsakega prostora posebej. Še preden pa se lotiš pospravljanja, bodi na splošno bodi pozorna na:

 • Vse, kar lahko otrok prevrne, razbije ali zaužije.
 • Rože, ki jih imaš doma. Nekatere so lahko strupene ob zaužitju.
 • Čistila, ki jih uporabljaš. Vrzi stran vsa neuporabljena in s pretečenim rokom. Tista čistila, ki jih boš še potrebovala, zakleni v omarico. Vsekakor pa bodi pozorna, da so primerna za dojenčke. Dobro je, da na embalaži piše kaj od naštetega: biorazgradljivo, brez fosfatov, brez TVS-snovi, nestrupeno ali zeleno (bio, eko). Če imaš čas, si lahko naravna in zdrava čistila pripraviš tudi sama.
 • Prte in okrasje na mizah, ki jih je najboljše kar odstraniti. Hitro se lahko kaj razbije ali polije, še hujše pa je, če bi otrok kaj povlekel nase.
 • Vse električne naprave in vtičnice v domu. Aparate izklopi ali kupi varovala, vtičnice zavaruj z zaščito za otroke. Če imaš na tleh kakšen kabel, ga zvij in prilepi ob pohištvo.
 • Predale in omarice, v katerih so nevarni predmeti. Najboljše jih je zakleniti ali jih zavarovati z varovali, saj so otroci izjemno radovedna bitja.

Sedaj, ko si odstranila vse nevarne predmete in naredila dom varnejši za svojega malčka, je čas, da ga temeljito očistiš. Ker boš v naslednjih mesecih imela malo časa za čiščenje, ti priporočamo, da se ga tokrat res temeljito lotiš, a le znotraj svojih zmožnosti ali s pomočjo drugih. Pripravili smo nekaj nujnih opravil, ki jih je dobro postoriti pred prihodom dojenčka:

 • Globinsko očisti preproge, tekstilno pohištvo in zavese.
 • Počisti vse odprte površine: pult, umivalnik, stranišče, kabino za prhanje ali kad.
 • Izprazni in pomij hladilnik in zamrzovalnik.
 • Počisti stene (nasvet za izbor barve: pralna barva ti omogoča, da madeže na stenah pobrišeš z vlažno krpo).
 • Operi in pospravi vse perilo in posteljnino (nasvet: bodi pozorna, da detergenti ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi in so brez dodanih dišav; na voljo so posebni detergenti, ki so primerni za stvari, ki so v stiku z dojenčkom).
 • Poskrbi za zalogo kozmetičnih izdelkov: bodi pozorna, da so kreme in pripravki za umivanje primerni za dojenčka. Da kožna mikrobiota ostane v odličnem stanju, je ključna uporaba blagih čistilnih izdelkov, ki so primerni za dojenčke in so brez dodanih dišav. Nežno čiščenje ohranja naravno pH-ravnovesje kože in podpira optimalno okolje za zdravo kožno mikrobioto. Na izdelku preveri sestavine in se izogibaj: formaldehidu, kvaterniumu-15, dietanolaminu, ftalatom, sulfatom in parabenom ter mnogim drugim snovem, ki so lahko škodljive zate in otroka.
 • In še tik pred zdajci: posesaj celoten dom, pobriši prah na policah, pohištvu, lučeh, omaricah, pomij tla …

Tvoj dom je sedaj varen in čist za prihod novorojenčka. Čas je, da se lotiš opremljanja in priprave prostorov, saj malček zahteva svoj red v vsakem izmed njih.

Spalnica

Ameriško združenje za pediatrijo priporoča, da otroček prvo leto spi v isti sobi kot njegovi starši. Spalnico si bosta tako vsaj prvih nekaj mesecev delila še z novim družinskim članom, zato je pomembno, da jo primerno pripravita.

 1. Pred odhodom v porodnišnico je dobro, da zamenjaš posteljnino na svoji in otroški posteljici. Po nekaj dnevih v bolnici bo občutek svežine in čistoče izjemno dobro del. Predlagamo, da sta posteljnini iz organskega bombaža, saj diha in je brez dodanih kemikalij. Na posteljo postavi tudi nekaj dodatnih blazin, ki ti bodo olajšale dojenje in dolge (neprespane) noči.
 2. Najbolj primerno za malčka je, da noči prespi v obposteljni posteljici. Odlično je, če lahko kupiš posteljico, ki raste skupaj z malčkom – od prihoda iz porodnišnice do prvega leta. Namesto nje lahko prvih nekaj mesecev uporabljaš gnezdo, ki ga položiš v svojo posteljo.
 3. Če si se odločila za dojenje, si zanj ustvari miren kotiček v spalnici. Pripravi si udoben stol in blazino, svetilko za nočno dojenje, kakšno odejico in krpico ter morda stekleničko za hranjenje dojenčka, če ne bo šlo vse po načrtih.
 4. V spalnici si pripravi torbo za previjanje s plenicami, podlogo in robčki, ki ti lahko prihrani veliko časa v prvih mesecih. Če imaš dovolj veliko spalnico, lahko vse potrebno za previjanje prineseš iz otroške sobe, dokler se dojenček ne preseli vanjo.

Otroška soba

Otroška sobaOtroška soba morda ne bo v uporabi prvih nekaj mesecev, a si s predčasno pripravo lahko olajšamo potek začetnega obdobja. Če nimaš dovolj velikega stanovanja, lahko določene kotičke postaviš v drugih prostorih. Le malo bo treba premakniti kakšen kos pohištva ali dokupiti novega.

 1. Previjalni kotiček je ključen in pomembno je, da je že pripravljen pred prihodom otroka. Opremiš ga lahko s previjalno podlogo, ki jo postaviš na mizo, predalnik ali na omaro, seveda pa lahko kupiš tudi previjalno mizo. Pozorna bodi predvsem na višino, da se s partnerjem med previjanjem ne bosta preveč sklanjala. Ne glede na to, kaj boš izbrala, pa si zagotovi dovolj prostora za vse stvari, ki jih boš potrebovala. To vključuje odejice, robčke, pleničke, otroška oblačila, igračko, izdelke za nego kože, koš za smeti in posodico z vodo za čiščenje ritke. Ob kotičku za previjanje postavi tudi lučko, ki ti bo pomagala ob večerih in nočeh
 2. Otroško posteljico lahko najprej uporabljaš v spalnici, nato pa jo preseliš v otroško sobo. Vsekakor pa lahko posteljico v sobi pripraviš že prej in jo uporabljaš kot varen prostor za dojenčka med dnevom.
 3. Prostor za igro je izjemno pomemben, saj lahko na njem otrok razvija občutek za telo, telesno koordinacijo in dobiva občutek za prostor. Ekipa znanstvenikov je dokazala, da je igra zelo pomembna za razvoj otroka, saj omogoča čustvene, fizične, kognitivne in družbene koristi. Hkrati se otrok spozna s pozitivnimi in negativnimi posledicami svojih dejanj v varnem okolju ter razvija domišljijo. Na tla položi veliko vadbeno blazino ali penasto podlago, na kateri se bo malček lahko nemoteno gibal in igral. Nad podlago mu lahko nastaviš tudi lok, s katerega visijo različne igračke, ki ga zamotijo in zabavajo. Poleg postavi tudi škatlo z mehkimi igračami in škatlo s knjižicami.
 4. Na začetku lahko otroška oblačila pospraviš v predalnik pod previjalno podlogo. Vseeno pa lahko za novega člana družine pripraviš tudi omaro z oblačili. Ker so otroška oblačila majhna in jih lahko preprosto zložiš, priporočamo omaro z veliko predali. Oblačila zloži vodoravno, da imaš boljši pregled. Ker pa majhni otroci hitro rastejo, je dobro predvideti malce več prostora ob prehodu z ene velikosti na drugo.
 5. Pri opremljanju in pripravi prostora pa ne pozabi tudi uživati. Pomisli na barve, ki jih želiš uporabiti, morda celo na temo otroške sobe, stenske nalepke, lučke in zavese, ki bodo popestrile sobo. Pusti svoji domišljiji prosto pot.

Dnevna soba

Dnevna sobaPo prihodu domov boš verjetno veliko časa preživela v dnevni sobi. Po nekaj mesecih je to prostor, kjer se malček veliko igra, ti pa lahko gledaš televizijo in se zabavaš z dejavnostmi, ki ti krajšajo čas. Zato je pomembno, da prostor primerno pripraviš na čas po rojstvu, saj se lahko v njem skriva tudi mnogo nevarnosti.

 1. Preglej prostor in zavaruj vse ostre robove, na katerih se lahko malček poškoduje. Pomaga, če se postaviš na vse štiri in prostor raziskuješ skozi oči novorojenčka. Prav tako ne pozabi pospraviti in skriti vseh električnih žic in vtičnic, ki jih je lahko v dnevni sobi kar veliko.
 2. Tudi tukaj si lahko ustvariš previjalni kotiček, ki ti bo prihranil veliko časa in energije. Pripraviš lahko previjalno torbo ali pa si vse potrebne stvari pospraviš v predal (morda pod televizijo) ali pod sedežno garnituro. Tako boš imela vedno pri roki vse potrebno, med dnevom pa bo varno skrito pred malčkom.
 3. Nekje v prostoru pripravi otroški kotiček, kamor boš postavila gugalnik in podlogo za igranje. Seveda ne pozabi tudi na igračke ali knjižice, s katerimi si boste vsi skupaj kratkočasili dneve. 

Kopalnica

KopalnicaOmenili smo že, da si lahko previjalni kotiček pripraviš v spalnici ali otroški sobi. Mnogi starši pa se ga odločijo namestiti v kopalnici, npr. na pralni stroj (ker hitro postane premajhen, je smotrno nanj postaviti večjo leseno podlogo z ograjo). V primerjavi s spalnico, kjer je nižja temperatura nujna za kakovostnejši spanec, je v kopalnici stalno toplo, hkrati pa je ves čas pri roki voda. Odločiš se lahko, da glavni previjalni kotiček postaviš v kopalnici, lahko pa le pripraviš torbo za previjanje za nujne primere.

Poleg previjanja pa boš v kopalnici otroka tudi kopala. Kopanje otroka je izjemna izkušnja, ki vaju poveže, otroka pa sprosti in hkrati utrudi. Ko bo večji, bo kopanje postalo tudi zabavno, še posebej, ko se navadi vode.

 1. V prvih mesecih, ko se otrok še navaja na vodo, mu lahko pomagamo pri kopanju z banjico ali ležalnikom za kopanje. Banjica je primernejša na začetku, saj jih ima večina odlagalno poličko, termometer in ročaj, kar olajša kopanje staršem. Vendar bodi pazljiva, saj jo lahko malček kmalu preraste in postane neuporabna. Zato ti priporočamo, da izbereš banjico z odstranljivim sedežem, ki ga lahko uporabljaš dlje časa.
 2. V času takoj po rojstvu dojenček za osebno nego ne potrebuje veliko. Skopaj ga z mlačno vodo, dodaš pa lahko tudi penečo kopel, da se zabava v mehurčkih. Med pripomočki za osebno nego se najdejo tudi vlažilec kože, otroški šampon, gobica za kopanje, brisačke, termometer za vodo, ščipalec za nohte in vatke. Seveda pa ne pozabi, da mora biti vse primerno za novorojenčka in njegovo občutljivo kožo. Naravna in zelena kozmetika je zagotovo najboljša izbira.
 3. Kopalnice ne pozabi pripraviti tudi na svoje potrebe. Založi se z vložki za porodnice, suhim šamponom, prsnimi blazinicami in izdelki za lastno nego. Čeprav se v času po rojstvu vse vrti okoli novega družinskega člana, vseeno ne pozabi nase in si privošči čas zase.

Kuhinja

Pred prihodom novorojenčka posebno pozornost nameni kuhinji. Prostor, kjer verjetno preživiš ogromno časa, se ti bo naenkrat zdel izjemno nevaren. Čeprav v prvih dnevih ne boš imela veliko časa za kuhanje in pomivanje posode, pa je nujno, da je prostor pripravljen na prihod novega člana.

 1. Pospravi vse, kar je lahko nevarno za novorojenčka. Tvoj malček se bo kmalu znal plaziti in ne bo dolgo trajalo, da bo odkril vse nevarne predmete, ki so na dosegu roke.
 2. Pred odhodom v porodnišnico temeljito umij in pospravi celotni prostor. Izprazni pult, saj boš večino prostora potrebovala za otroške predmete.
 3. V kuhinjo postavi visok otroški stolček ali gugalnik, kamor boš lahko položila malčka med delom v kuhinji. Poskrbi, da je kotiček za malčka varen in zabaven, saj bosta v kuhinji preživela veliko časa.
 4. Med pripravo prostora izprazni nekaj predalov in omaric, ker boš potrebovala prostor za otroške stvari. Predlagamo, da imaš vedno na zalogi nekaj stekleničk za mleko in ščetko za umivanje stekleničk, na pultu pa pripraviš prostor za sterilizator stekleničk. Prvih nekaj dni po prihodu iz porodnišnice ne boš imela časa za pomivanje posode, zato se mnoge nove mamice odločijo za nakup papirnatih krožnikov in kozarčkov, ki prihranijo čas.

Še nekaj nasvetov naših babic pred prihodom domov:

 • Skuhaj in zmrzni nekaj obrokov zase.
 • V hladilniku in zamrzovalniku naredi prostor za mleko.
 • Cel dom prehodi na vseh štirih – tako boš lahko videla svet skozi malčkove oči.
 • Zavaruj nevarne predele hiše (baby proof).
 • Poglej naš seznam stvari, ki jih moraš imeti pred rojstvom.
 • Če to ni tvoj prvi otrok, ne pozabi posvetiti nekaj pozornosti tudi starejšim otrokom in jih razveseliti z manjšim presenečenjem.

Varen, čist in primerno opremljen dom sedaj lahko počaka na vajinega novega družinskega člana.

Viri:

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več