Domov > Nosečnost > Test je pozitiven – kdaj in kako povedati veselo novico?

Test je pozitiven – kdaj in kako povedati veselo novico?

Pozitivni nosečniški test je le začetek tvojega novega izjemnega obdobja. Do sedaj si verjetno že plesala po stanovanju, se malo prestrašila ob novici ali morda potočila solzico veselja. Predvsem pa komaj čakaš, da vsem naznaniš veselo novico in svoje navdušenje deliš z bližnjimi. Novico o novem družinskem članu lahko razkriješ na več načinov, pred oznanitvijo pa si preberi spodnje informacije, ki ti bodo pomagale pri odločitvi, kdaj in kako jo deliti. 

Kdaj oznaniti nosečnost?

Kdaj oznaniti nosečnost?Pravega časa za oznanitev nosečnosti ni. Nekatere nosečke so neučakane in želijo deliti veselo novico čim prej. Veliko se jih odloči počakati vsaj 12 tednov, ko so prvi pregledi za njimi in so prepričane, da je z dojenčkom vse v redu. Lahko pa se odločiš, da svoje nosečnosti ne boš delila z nikomer, dokler te ne bo izdal trebušček. Kakorkoli se odločiš, je izbira tvoja in pravilna zate. Vsekakor pa je dobro, da novico deliš s svojimi bližnjimi, saj imaš tako podporo v času, ko jo najbolj potrebuješ.

Razkritje nosečnosti v prvih tednih

Deliti novico z bližnjimi v prvih tednih nosečnosti je lahko zate zelo razbremenjujoče, hkrati pa imaš čustveno podporo in pomoč, ki ti bosta še kako prav prišli na začetku. Slabost, vrtoglavica in druge začetne težave nosečnosti postanejo lažje ob pomoči bližnjih, predvsem pa se z njimi ne boš soočala sama. Priporočamo, da novico hitro deliš tudi s svojim delodajalcem, če tvoja služba vključuje telesni napor ali delo z nevarnimi kemikalijami. Manjši napor bo zagotovo olajšal potek tvoje nosečnosti. Vsekakor se je priporočljivo čim prej posvetovati s svojo ginekologinjo. 

Razkritje po 12. tednu nosečnosti

Večina nosečk se z novico odloči počakati vsaj do 12. tedna nosečnosti oziroma do vidnega srčnega utripa na ultrazvoku. Možnosti za spontani splav so takrat že manjše, hkrati pa gre plod že čez večino neverjetnih sprememb, ki bi lahko vplivale na njegov razvoj. Med 11. in 13. tednom se meri tudi nuhalna svetlina, ki da še dodatne potrditve o razvoju ploda in pokaže morebitne težave. S čakanjem se tako lahko izogneš nevšečnostim in težkim pogovorom, hkrati pa imata s partnerjem tudi svojo zasebnost in čas, da se na nosečnost primerno pripravita. 

Se ne moreš odločiti?

Oznanitev nosečnosti je velik korak in prav je, da si vzameš čas za svojo odločitev. Če še nisi popolnoma prepričana, kaj ja prav zate, poskusi odgovoriti na spodnja vprašanja. Morda ti odgovori pomagajo pri odločitvi:

 • Ali imam visoko tvegano nosečnost ali zdravstvene težave, ki povečujejo možnost za splav?
 • Kako se bom počutila po razkritju nosečnosti: boljše ali slabše?
 • Ali želim imeti podporo bližnjih, če bi šlo kaj narobe?
 • Koliko nama s partnerjem pomeni zasebnost?

Oznani nosečnost na svoj način

PartnerOdločila si se, da boš novico delila tudi z drugimi, sedaj pa se moraš še odločiti, s kom in na kakšen način jo boš povedala. Verjetno si boš najprej želela novico o novem družinskem članu deliti s svojim partnerjem, če testa nosečnosti nista opravila skupaj. Pogosto se nato pari odločijo, da bodo novico delili postopoma. Najprej jo povedo svojim družinskim članom, nato bližnjim prijateljem in širši družini, na koncu pa nosečnost oznanijo tudi sodelavcem in »širnemu svetu«. Vsekakor to ni potrebno in lahko novico delita z vsemi naenkrat ali v drugačnem zaporedju. Pomembno pa je, da so to ljudje, ki jih imata rada, ki bodo veseli za vaju in vaju podpirali.

Partner

Razkritje novice o vajinem naraščaju je lahko izjemno poseben trenutek, ki se ga bosta spominjala celo življenje. Deliš jo lahko popolnoma spontano v živo ali prek telefona, lahko pa se na razkritje tudi pripraviš in organiziraš posebno presenečenje. Spodaj smo našli nekaj ustvarjalnih načinov, kako se lahko lotiš oznanitve vajine nove skupne poti.

 • Podari mu krožnik, skodelico, otroški pajacek ali drugo uporabno stvar z napisom: POSTAL BOŠ OČKA. Presenečenje je zagotovljeno, hkrati pa bo za vedno imel darilo, ki ga bo spomnilo na ta dan. 
 • Pri zajtrku za mizo pripravi še dodatni krožnik, pribor in kozarec. Na krožnik nato položi papir z napisom: SE VAMA PRIDRUŽIM [DATUM ROJSTVA]. Čeprav je že samo prazno mesto dovolj sporočilno, bo sporočilce še dodatno poskrbelo za val navdušenja na očkovi strani. 
 • PartnerPreseneti ga s prav posebno pošiljko. Po pošti mu pošlji paket, ki vsebuje namig, da pričakujeta dojenčka. To so lahko plenice, otroški pajacek ali duda. Prvih nekaj trenutkov bo zagotovo zmeden ali celo trdil, da je prejel napačno pošiljko, a bo kaj kmalu ugotovil pomen paketa.

Starši

Bodoči babice in dedki so te zagotovo že nekajkrat vprašali, kdaj lahko pričakujejo vnučke in vnukinje. Sedaj lahko to veselo novico končno deliš z njimi. Izbrali smo dva načina, kako lahko najbolje presenetiš svoje starše in jih obvestiš o njihovem »napredovanju«.

 • S partnerjem ali sama se slikaj z napisom, ki oznanja nosečnost, lahko pa slikaš tudi le napis. Nato sliko razreži v različno velike kose ali pa natisni v obliki sestavljanke. Zagotovo bo to najboljša sestavljanka, kar jo bosta naredila.
 • Staršem podari čestitko z nalepko za praskanje, na kateri piše oči in mami. Ko spraskata nalepko, se razkrije sporočilo: ČESTITKE. POSTALA BOSTA BABICA IN DEDEK. Čestitka je tako simpatično presenečenje, ki ga lahko tudi okvirita za spomin. 

Prijatelji in znanci

Ni lepšega kot novico o nosečnosti zaupati svojim najboljšim prijateljem. Nič več skrivanja trebuščka, prevelikih oblek in iskanja izgovorov za izogibanje alkoholnim pijačam. Njihovo iskreno veselje in sreča naredita ta trenutek popoln. Nekaterim prijateljem boš nosečnost tako oznanila osebno, večina prijateljev in znancev o vajinem novem družinskem članu verjetno izvedela prek telefona ali slike na družbenih omrežjih. Našli smo še nekaj simpatičnih predlogov za sliko, ki bo razveselila vsakogar.

 • Sama ali s partnerjem preprosto objavita sliko s pozitivnim nosečniškim testom. Tako bosta na nedvoumen način sporočila svojo novico.
 • Po opravljenih ultrazvokih lahko pošljeta ali objavita tudi slikico svojega dojenčka.
 • Vedno bolj popularna je tudi slika s črkovno tablo in otroškim pajacem, ki na simpatičen in vesel način oznani nosečnost.

Pred oznanitvijo nosečnosti te tako čaka še kar nekaj odločitev. A ne skrbi, veselje na drugi strani bo sledilo, ne glede na to, za kateri način se odločiš. Bodi ustvarjalna, zabavaj se in zagotovo bodo tudi drugi videli tvoje navdušenje.

Že pred oznanitvijo nosečnosti pa moraš poskrbeti za zdrav razvoj svojega otroka in miren potek nosečnosti. Zato ne pozabi na primeren vnos vitaminov, mineralov in hranil, ki jih potrebujeta oba z dojenčkom. Vse, kar potrebujeta v ustrezni količini, vsebujejo Novalac prenatalne kapsule.

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več