Domov > Nosečnost > Zakaj je Novalac Prenatal optimalna izbira za nosečnice in bodoče mamice

Zakaj je Novalac Prenatal optimalna izbira za nosečnice in bodoče mamice

Zakaj je Novalac Prenatal optimalna izbira za nosečnice in bodoče mamiceKoličina hranil, ki so med nosečnostjo na voljo za razvoj nerojenega otroka, je večinoma odvisna od materinega vnosa. Z dokazi podprta medicina že dolgo priznava obstoj povezave med pomanjkljivim vnosom najbolj nujnih hranil in pojavom malformacij (nepravilen oblikovni razvoj organa ali dela organa) ter pojavom slabih zdravstvenih izidov za mater in dojeka.

V izogib kakršnimkoli zapletom se je dandanes nosečnost uveljavila kot obdobje, v katerem se bodoče matere še posebej posvetijo skrbi za svoje zdravje in zadostnemu vnosu kakovostnih hranil. To se odraža tudi v vse pogostejši uporabi prehranskih dopolnil s strani nosečnic in žensk, ki nosečnost v kratkem načrtujejo. Trenutno je na trgu izjemno veliko najrazličnejših formulacij prehranskih dodatkov oziroma dopolnil, med katerimi niso vsi dodatki potrebni, kakovostni niti popolnoma varni. 

Prav iz tega razloga vas vabim h kratkemu pregledu sestave Novalac prenatalnih kapsul. Spoznali boste, zakaj so nek mineral, vitamin ali maščobna kislina vključeni v formulo  Novalac prenatalnih kapsul in katera so znanstveno podprta dejstva, ki so temelj odločitve za vsebnost tega prehranskega dopolnila.

V času nosečnosti bodoča mamica ne nosi odgovornosti le zase, temveč tudi za razvijajočega se dojenčka, zato je ustrezna ozaveščenost ključnega pomena pri izbiri ustreznih prehranskih dopolnil.

Splošni napotki

Dodatki k prehrani so, kot ime opozarja, le dodatki. Osnova zdravega poteka nosečnosti je vsekakor uravnotežena in kakovostna prehrana. Nemalokrat pa je v hitro odvijajoči se moderni dobi, bodisi zaradi vnosa močno predelane hrane bodisi zaradi hranilne osiromašenosti nekaterih vrst hrane, treba poseči po prehranskih dopolnilih, če želimo telesu zagotoviti dostop do optimalne palete mikronutrientov (mikrohranil).

Pomanjkanje kakšnega mikronutrienta se razvija skozi daljše obdobje in ga pogosto ni mogoče odpraviti v kratkem obdobju, zato se ženskam, ki nosečnost načrtujejo, svetuje jemanje prehranskih dopolnil že tri mesece pred nastopom planirane nosečnosti z namenom, da se »zaloge zasitijo«.

Sestava Novalac prenatalnih kapsul

Novalac prenatalne kapsule v 1 sami kapsuli združujejo ključne hranilne snovi, ki jih ženska potrebuje pri načrtovanju nosečnosti, med nosečnostjo in dojenjem.

VSEBUJE

1 kapsula

Priporočen dnevni vnos

FOLATI

600 μg

300 %

Folna kislina

300 μg

150 %

(6S)-5-metiltetrahidrfolni glukozaminat, kar ustreza 200 μg folne kisline

556 μg

150 %

DHA*

200 mg

/

ŽELEZO

14 mg

100 %

Magnezij

56 mg

15%

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kislina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

104 %

Vitamin C

40 mg

50%

Vitamin D3

10 μg

200 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA - dokozaheksaenojska kislina

Folati

Folati so nedvomno najbolj znan in raziskan dodatek k prehrani nosečnic. Številne študije izpostavljajo pomembnost vloge folne kisline pri:

 • preprečevanju nepravilnost zapiranja nevralne cevi, to je del ploda, ki se razvije v možgane, hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca,
 • tvorjenju krvnih celic,
 • tvorjenju kostnega mozga.


Nevralna cev, iz katere se razvijejo možgani in hrbtenjača dojenčka, se zapre zgodaj, in sicer med 21. in 28. dnevom po oploditvi. To dejstvo dodatno prispeva k veljavnosti zgornjega nasveta o jemanju prehranskih dopolnil v času načrtovanja, torej že pred nastopom nosečnosti.

Folna kislina pa je pomembna tudi v času dojenja, ko se mamica lahko z vnosom folne kisline izogne slabokrvnosti.

Novalac prenatalne kapsule vsebujejo folate v dveh oblikah: polovico kot folno kislino (ki ji včasih pravimo tudi vitamin B9) in drugo polovico v obliki 5-metiltetrahidrofolata, ki je še posebej učinkovita alternativna oblika folne kisline in je pomembna za zviševanje koncentracije folata pri ženskah, ki imajo težave v delovanju encimov, povezanih s folati.

Omega-3 maščobna kislina DHA

Omega 3 maščobna kislina DHA oz. DHK (dokozaheksaenojska kislina) ima ključno vlogo pri razvoju dojenčkovih možganov in vida (mrežnice). Študije so razkrile, da imajo otroci mamic, ki so k svoji prehrani DHA dodajale, v primerjavi s tistimi, ki niso:

 • izboljšane sposobnosti reševanja težav,
 • boljše rezultate na testih koordinacije rok in oči.

Pomanjkanje omega-3 maščobne kisline DHA pa lahko vodi v pojavnost:

 • alergij,
 • atopijskega dermatitisa,
 • astme pri otroku,
 • lahko se tudi poveča tveganje za prezgodnji porod.

Železo

Železo je še posebej pomembno za doseganje visokih zahtev po hematopoezi (tvorba in razvoj raznih tipov krvnih telesc) pri bodoči materi in pri razvijajočem se plodu ter za nastanek posteljice. Dodatno pa prispeva k splošni rasti in razvoju ploda.

Pomanjkanje železa je najpogostejše pomanjkanje mikrohranila na svetu in nesorazmerno pogosteje prizadene nosečnice. Razvoj anemije (slabokrvnosti) zaradi pomanjkanja železa v prvih dveh tromesečjih nosečnosti je dejavnik tveganja za prezgodnji porod in nizko porodno težo ter napoveduje pomanjkanje železa pri rojenem dojenčku.

Vitamin D3

Vitamin D3 ima osrednjo vlogo pri izgradnji kosti, mišic in zob. Poleg tega tudi:

 • krepi imunski odziv v boju proti okužbam,
 • ščiti živčne celice v možganih,
 • pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem,
 • ščiti pred nekaterimi rakastimi boleznimi.

Glede na spoznanja Svetovne zdravstvene organizacije je pomanjkanje vitamina D prisotno pri nosečnicah po vsem svetu. Še posebej na udaru so bolj severno živeče bodoče mamice. Pomanjkanje vitamina D v nosečnosti lahko vodi do:

 • večje dovzetnosti za okužbe,
 • povišanega krvnega tlaka,
 • večjega tveganja za prezgodnji porod,
 • preeklampsije (značilna nosečniška bolezen, ki se kaže s povišanim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu),
 • večjega tveganja za pojav astme pri otroku,
 • nosečniške sladkorne bolezni,
 • nastopa nujnega poroda s carskim rezom,
 • nizke porodne teže,
 • počasne rasti ploda,
 • večje pojavnosti poporodne depresije.

Jod

Jod ima pomembno vlogo pri:

 • nadzorovanju telesne rasti dojenčka,
 • tvorbi kosti,
 • razvoju možganov.

Že subklinično (brez klinično izraženih simptomov) zmanjšano delovanje ščitnice lahko podvoji tveganje za splav in smrt novorojenčka. Glede na spoznanja številnih študij je zmanjšana funkcija ščitnice pri materi in pomanjkanje joda pri materi povezano z oslabljenim živčnim in kognitivnim (duševnim) razvojem pri otroku. Takšni otroci tudi v večji meri izkazujejo vedenjske težave, slabše učne sposobnosti in nižji inteligenčni količnik.

Magnezij

Zmanjšuje pojavnost prezgodnjega poroda, preeklampsije (značilna nosečniška bolezen, ki se kaže s povišanim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu) in nizke porodne teže. Dodatno pa magnezij lajša krče v nogah pri nosečnicah in mladih mamicah.

Tiamin

Tiamin oz. vitamin B1 je esencialnega pomena pri vaši in dojenčkovi presnovi ogljikovih hidratov. Bistvenega pomena je tudi za razvoj možganov vašega otroka. Nadomeščanje tiamina (in drugih vitaminov skupine B) je še posebej pomembno pri nosečnicah, ki se pogosto srečujejo z nosečniško slabostjo in zaradi nje bruhajo.

Riboflavin

Poleg zdravih oči in svetleče kože za mamico pa riboflavin oz. vitamin B2 ima pomembno vlogo pri razvoju krvnih celic, kože in sluznice prebavil plodu. Prav tako lahko pomaga zmanjšati tveganje za preeklampsijo (značilna nosečniška bolezen, ki se kaže s povišanim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu).

Niacin

Niacin oz. vitamin B3 preprečuje prirojene malformacije (nepravilen oblikovni razvoj organa ali dela organa) in pojavnost splavov. Je še eden izmed vitaminov, ki so ključni za razvoj otroških možganov.
Pantotenska kislina

Pantotenska kislina oz. vitamin B5 je esencialnega pomena, saj je kot sestavina koencima A (CoA) nujno potrebna za številne kemijske reakcije v celicah. Pantotenska kislina je tudi popolna spojina za lajšanje krčev, ki se pojavijo zaradi nosečnosti, zlasti krčev v nogah.

Vitamin B6

Ustrezna oskrba z vitaminom B6 s seboj nosi številne koristne učinke. V nosečnosti ima pomembno vlogo pri razvoju živčevja, sintezi plodovih živčnih prenašalcev (nevrotransmiterjev) in pri poteku fetalnega metabolizma. Dodajanje vitamina B6 je izkazalo zmanjšanje resnosti in pojavnosti slabosti v nosečnosti. Majhne zaloge vitamina B6 so povezane z zmanjšano možnostjo zanositve in povečanim tveganjem za zgodnjo prekinitev nosečnosti. Izkazuje tudi pozitiven učinek na porodno težo.

Poleg zgoraj naštetega se na vitamin B6 lahko odzovejo slabokrvne nosečnice, ki se na dodajanje železa ne odzivajo ustrezno.

Biotin

Biotin pomaga pri pretvorbi hrane v energijo. Gre za koencim, ki je potreben pri presnovi glukoze in aminokislin. Med nosečnostjo je obseg presnove povečan in jemanje biotina tako ugodno vpliva na povečane presnovne potrebe.

Vitamin B12

Vitamin B12, poznan tudi kot kobalamin, je največji in strukturno najbolj zapleten vitamin, ki sodeluje pri sintezi molekule DNK ter presnovi aminokislin in maščobnih kislin. Izrednega pomena je za normalno delovanje živčnega sistema, saj sodeluje pri mielinizaciji živčnih vlaken in zorenju rdečih krvnih celic v kostnem mozgu.  

Premajhna količina vitamina B12 v nosečnosti lahko vodi do:

 • spontanega splava,
 • preeklampsije (značilna nosečniška bolezen, ki se kaže s povišanim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu),
 • nizke porodne teže,
 • različnih razvojnih nenormalnosti (zlasti okvare nevralne cevi),
 • zapoznele mielinizacije ali demielinizacije živcev.

Viri vitamina B12 so pretežno živalski proizvodi, kot so meso, jajca, mlečni izdelki in ribe, zato je tveganje za njegovo pomanjkanje znatno večje pri veganih in vegetarijancih.

Vitamin C

Vitamin CVitamin C je skozi študije izkazal preprečevanje predčasnega prezgodnjega razpoka plodovih jajčnih ovojev (PPROM) in dodatno prispeva k znižanju tveganja za okužbo sečil v nosečnosti.

Vitamin E

Vitamin E je v maščobah topen antioksidant, ki ščiti membrane celic pred škodljivimi vplivi oksidacijskega stresa. Nizke plazemske koncentracije vitamina E so bile v študijah povezane z večjim tveganjem za:

 • počasno rast ploda,
 • preeklampsijo (značilna nosečniška bolezen, ki se kaže s povišanim krvnim tlakom in beljakovinami v urinu),
 • nosečniško sladkorno bolezen,
 • splav.

Dodatno se je vitamin E pokazal koristen pri preprečevanju nosečnostnih krčev v nogah.

Cink

Cink je potreben za pravilno delovanje več kot 300 encimov in je tako bistvenega pomena za življenje, rast in razvoj. Najpomembnejši procesi, pri katerih cink sodeluje, obsegajo podvajanje molekule DNK, podvajanje celic in transkripcijo genov. Ne preseneča torej, da lahko pomanjkanje cinka ovira rast in razvoj otroka ter povečuje tveganje za pojav duševne zaostalosti. Hudo pomanjkanje cinka lahko povzroči celo simptome, ki posnemajo alkoholni fetalni sindrom.

Selen

Selen je pomemben mineral in antioksidant, ki ima ključno vlogo pri presnovi ščitničnih hormonov, sintezi molekule DNK ter zaščiti pred oksidativnimi poškodbami in okužbami. Pomanjkanje selena lahko povzroči različne gestacijske zaplete, kot so splav ter poškodbe živčnega in imunskega sistema ploda.

 

Viri:

 • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutr Rev. 2020 Oct 1;78(10):813-826.Erratum in: Nutr Rev. 2020 Sep 1;78(9):782.
 • Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7.
 • Georgieff MK, Krebs NF, Cusick SE. The Benefits and Risks of Iron Supplementation in Pregnancy and Childhood. Annu Rev Nutr. 2019;39:121-146.
 • https://www.webmd.com/baby/pregnancy-diet-nutrients-need#2, dostop 10. 4. 2021
 • Shi H, Enriquez A, Rapadas M, Martin EMMA, Wang R, Moreau J, Lim CK, Szot JO, Ip E, Hughes JN, Sugimoto K, Humphreys DT, McInerney-Leo AM, Leo PJ, Maghzal GJ, Halliday J, Smith J, Colley A, Mark PR, Collins F, Sillence DO, Winlaw DS, Ho JWK, Guillemin GJ, Brown MA, Kikuchi K, Thomas PQ, Stocker R, Giannoulatou E, Chapman G, Duncan EL, Sparrow DB, Dunwoodie SL. NAD Deficiency, Congenital Malformations, and Niacin Supplementation. N Engl J Med. 2017 Aug 10;377(6):544-552.

Načrtovanje nosečnosti

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več

Nosečnost

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih.

Preberi več