Domov > O izdelku

Komu so namenjene Novalac prenatalne kapsule?

 • Ženskam, ki načrtujejo nosečnost
 • Nosečnicam
 • Doječim materam

Kratek opis

Novalac prenatalne kapsule združujejo v 1 kapsuli vsa ključna hranila za ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in za doječe matere. 

Prednosti

 • Najnaprednejša aktivna folna kislina Quatrefolic® zmanjša tveganje okvare nevralne cevi
 • Visokoabsorptivna oblika železa Lipofer® zagotovi ustrezno količino železa in ne draži želodca
 • DHA omogoči ustrezen razvoj možganov in vida pri otroku
 • Brez laktoze, glutena in GSO
 • Samo 1 kapsula na dan

Sestava in navodilo za uporabo

Sestava

Nosečnost je eno od najbolj zahtevnih obdobij pri ženskah. V tem času se zaradi rasti in razvoja novega bitja povečajo potrebe po nekaterih hranilih kar za 50–100 %, celice se hitreje delijo in organi se razvijajo, zato je primerna oskrba s hranili zelo pomembna. Strokovnjaki svetujejo uravnoteženo in raznoliko prehrano ter dodatek vsaj ključnih hranil: folne kisline, železa in omega-3 maščobne kisline.

Novalac prenatalne kapsule so izdelek najnovejše generacije, s katerim lahko ženske v rodni dobi nadomestijo povečane potrebe po hranilih. So posebej zasnovane in razvite v sodelovanju s strokovnjaki in aktualnimi svetovnimi zdravstvenimi smernicami in prehranskimi priporočili. 

V eni sami kapsuli Novalac prenatalne kapsule združujejo aktivno folno kislino (Quatrefolic®), železo Lipofer® (visokoabsorptivno železo) in DHA omega-3 maščobne kisline. 

Vsebujejo tudi ključne hranilne snovi, ki jih ženska potrebuje pred zanositvijo, med nosečnostjo in dojenjem.

HRANILNE SNOVI

KORISTI

niacin, vitamin B1, vitamin B6 in biotin

prispevajo k delovanju živčnega sistema

pantotenska kislina

prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

vitamin B12

ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, pri delitvi celic in pri delovanju imunskega sistema

vitamin C, cink in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema

vitamin D3

prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob

vitamin B2, vitamin E in selen

imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom

jod ima vlogo pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice

 

Tabelo vseh sestavin, ki jih vsebuje 1 kapsula najdete med navodili za uporabo.

Aktivna folna kislina

Folati so nujno potrebni za razvoj dojenčka. Pomanjkanje folata pred zanositvijo in še posebej v prvem trimesečju lahko povzroči napake pri razvoju zarodka. V prvih štirih tednih nosečnosti je predvsem potreben za pravilen razvoj nevralne cevi, to je del ploda, ki se razvije v možgane, hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca. 

Na vrednost folata v krvi lahko vplivajo naslednji dejavniki:

 • neredno jemanje folne kisline
 • nekatera zdravila (kontraceptivi, antiepileptiki ...)
 • slabša aktivnost encima, ki presnavlja folno kislino v aktivno obliko

Folna kislina je eno najpomembnejših hranil že v času načrtovanja nosečnosti. Je sintetično pridobljen vitamin B9, ki ga telo pretvori v biološko aktiven folat. 

Za zdrav razvoj otroka je ključno pravočasno jemanje dodatkov s folno kislino tri mesece pred načrtovano zanositvijo in vsaj še prve tri mesece nosečnosti. S tem se poviša raven folne kisline pri materi. Pri ženskah v rodni dobi se koristni učinek doseže z dopolnjevanjem prehrane s 600 µg folne kisline na dan. 

Novalac prenatalne kapsule vsebujejo napredno obliko folne kisline Quatrefolic®, zato zagotavljajo ustrezno količino folata v krvi.

Pravočasno jemanje folne kisline zmanjša možnost okvar nevralne cevi za 72 %

Najnovejša, četrta generacija aktivne folne kisline Quatrefolic®, ki jo vsebujejo Novalac prenatalne kapsule ima za razliko od drugih oblik folne kisline prednost v tem, da jo lahko v celoti izkoristi. Vsaka kapsula vsebuje 600 μg folatov, od tega 300 μg folne kisline in 300 μg aktivne oblike folata – Quatrefolic®.

Quatrefolic® prehaja prek želodčne pregrade in se absorbira v glavnem v tankem črevesu, s čimer se zagotovi večji vnos folata. Inovativna oblika folne kisline Quatrefolic® ne potrebuje pretvorbe v biološko uporabno obliko, zato zagotavlja večjo koncentracijo aktivnega folata v krvi kot običajna folna kislina.

Preverite svoje znanje o folni kislini

Železo Lipofer®

Železo je mineral, ki ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter pri delovanju nekaterih encimov. Železo je pomembno pri prenosu kisika po telesu, zato je zadostna preskrba telesa z železom med nosečnostjo ključna. Prav tako podpira imunski sistem, zmanjša utrujenost in pojavnost anemij. 

Kar 42 % nosečnic je slabokrvnih, za kar je največkrat krivo pomanjkanje železa. 

Med nosečnostjo mora materino telo zagotavljati kri tudi za krvni obtok dojenčka. Zaradi hitre rasti ploda je zato povečana potreba po železu. Glavna slabost železa, ki ga zaužijemo s hrano, je njegovo slabo prehajanje v kri.

Novalac prenatalne kapsule vsebujejo visokoabsorptivno železo Lipofer®, ki omogoča večjo absorpcijo v kri in hkrati ne draži želodca. Posebna oblika vodotopnega mikroenkapsuliranega železa Lipofer® izboljša koncentracijo železa v telesu s prehajanjem iz črevesja v kri in ne povzroča prebavnih težav nosečnicam.

Omega-3 maščobna kislina DHA

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih telo ne more samo ustvariti, zato moramo za njihov zadosten vnos poskrbeti z ustrezno prehrano. Naravni vir so predvsem hladnomorske ribe (losos, tuna, polenovka, sardele), pa tudi laneno seme in oreščki, ki pa jih običajno ne zaužijemo dovolj. 

Med omega-3 maščobne kisline uvrščamo alfa-linolensko kislino (ALA), eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA). Vse tri so zelo pomembne za normalno delovanje organizma in so bistvene za rast in razvoj otrok. Še posebej so pomembne v zgodnjem razvoju, torej v prvem trimesečju nosečnosti in do 18. meseca starosti otroka. DHA je namreč glavna strukturna maščoba v človeških možganih in očeh. Vnos DHA prek matere pomaga pri normalnem razvoju možganov in oči pri zarodku in dojenčku, dojenim z materinim mlekom.

Učinki uživanja DHA med nosečnostjo in dojenjem 

 • optimalen kognitivni razvoj otroka
 • optimalen očesni razvoj otroka
 • zmanjšana nevarnost prezgodnjega poroda

Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom vsaj 200 mg DHA. 

Novalac prentalne kapsule vsebujejo optimalno količino DHA za nosečnice in doječe matere (200 mg DHA).

Navodila za uporabo

Priporočljivo je, da Novalac prenatalne kapsule začnete jemati že v fazi načrtovanja nosečnosti (vsaj 3 mesece pred zanositvijo) ter nadaljujete v celotnem obdobju nosečnosti in vse do konca dojenja.

Priporočen dnevni odmerek je 1 kapsula na dan med obrokom. Kapsulo pogoltnite celo, s kozarcem vode.

Shranjevanje

Shranjujte v suhem prostoru pri temperaturi do 25 °C, zaščiteno pred vlago in neposredno sončno svetlobo.

Pakiranje

30 mehkih kapsul. Novalac prenatalne kapsule so na voljo le v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Opozorila

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjujte nedosegljivo otrokom!

Sestavine

VSEBUJE

1 kapsula

Priporočen dnevni vnos

FOLATI

600 μg

300 %

Folna kislina

300 μg

150 %

(6S)-5-metiltetrahidrfolni glukozaminat, kar ustreza 200 μg folne kisline

556 μg

150 %

DHA*

200 mg

/

ŽELEZO

14 mg

100 %

Magnezij

56 mg

15%

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kislina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

104 %

Vitamin C

40 mg

50%

Vitamin D3

10 μg

200 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA - dokozaheksaenojska kislina

Novalac prentalne kapsule ne vsebujejo laktoze in glutena.

Alergeni

 • Sojin lecitin
 • Ribje olje

Priprava na zanositev – skrb za pravilen razvoj dojenčka se začne že veliko pred zanositvijo

Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju.

Preberi več
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
univ. dipl. inž. živ. tehn.
klinična dietetičarka

Priprava na zanositev in prvi znaki nosečnosti

Razmišljate o svojem prvem otroku in radi bi izvedeli čim več o tem, kako naj se pripravite na zanositev in kaj vse vas čaka v devetih mesecih nosečnosti. Prav je, da vas zanima in ste na prihod otroka pripravljeni. Na zanositev se boste najbolje pripravili tako, da boste dobro poskrbeli zase in boste sproščeni, naspani, ljubljeni in brez nenehnih težkih misli.

Preberi več

Novalac prenatalne kapsule so prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.